Premie Verwarmingsketel 2024: Alle Details

In het Vlaams Gewest is er een premieregeling voor het vervangen van een verwarmingsketel in 2024. Deze premie biedt financiële steun aan eigenaar-bewoners, verhuurders en bewoners van woningen in het Vlaams Gewest. Het doel is om energiezuinige verwarmingssystemen te stimuleren en de energiekosten te verlagen. Het aanvragen van de premie kan helpen bij het realiseren van energiebesparingen en het vervangen van verouderde verwarmingsketels.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • De premieregeling voor het vervangen van een verwarmingsketel geldt in het Vlaams Gewest.
 • De premie is beschikbaar voor eigenaar-bewoners, verhuurders en bewoners van woningen in het Vlaams Gewest.
 • Het doel van de premie is om energiezuinige verwarmingssystemen te stimuleren en energiekosten te verlagen.
 • Het aanvragen van de premie kan helpen bij het realiseren van energiebesparingen en het vervangen van verouderde verwarmingsketels.
 • De premie moet worden aangevraagd in 2024.

Overkoepelende renovatiepremie (Vlaamse overheid)

De overkoepelende renovatiepremie is een premie die wordt uitgegeven door de Vlaamse overheid voor het renoveren van een woning. Met deze premie regeling is het mogelijk om financiële steun te ontvangen voor diverse werken die bijdragen aan de renovatie van de woning. Het premiebedrag varieert van 20% tot 30% van het totale factuurbedrag van de werken, met een maximumbedrag van 10.000 euro.

De hoogte van de premie wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, waaronder het inkomen, de woning, andere eigendommen en de facturen. Voor de installatie van een condensatieketel bedraagt de premie 30% van de kostprijs van de werken, met een minimumbedrag van 1.250 euro en een maximumbedrag van 3.333 euro. Het factuurbedrag voor centrale verwarming mag maximaal 7.500 euro zijn.

De werken die in aanmerking komen voor de overkoepelende renovatiepremie zijn onder andere structurele werken aan de woning, dakrenovatie, vernieuwing van buitenschrijnwerk en diverse technische installaties zoals elektriciteit, sanitair en centrale verwarming. De premie regeling is bedoeld om eigenaar-bewoners, verhuurders en bewoners van woningen in het Vlaams Gewest te ondersteunen bij het renoveren van hun woning.

Overkoepelende renovatiepremie

Werken Premiepercentage Premiebedrag
Structurele werken 30% Varieert afhankelijk van de factuur
Dakrenovatie 20% Varieert afhankelijk van de factuur
Vernieuwing buitenschrijnwerk 20% Varieert afhankelijk van de factuur
Technische installaties 30% Varieert afhankelijk van de factuur

De overkoepelende renovatiepremie biedt een waardevolle financiële ondersteuning bij het realiseren van renovatiewerken. Door gebruik te maken van deze premie regeling kunnen woningeigenaren kosten besparen en tegelijkertijd hun woning verbeteren en verduurzamen.

Premie voor beschermde afnemers (Fluvius)

Beschermde afnemers kunnen via hun netbeheerder, Fluvius, een premie ontvangen voor de installatie van een condensatieketel. Deze premie is specifiek bedoeld voor beschermde afnemers in het Vlaamse Gewest.

Het premiebedrag varieert van 1.800 euro tot 4.800 euro, afhankelijk van het type condensatieketel en de brandstof waarop de ketel werkt.

De werken die in aanmerking komen voor de premie zijn het plaatsen van een nieuwe condensatieketel, een zonneboiler of een warmtepomp.

De premie voor beschermde afnemers biedt een financiële stimulans voor het vervangen van verouderde verwarmingssystemen door energie-efficiënte alternatieven. Door de installatie van een condensatieketel, zonneboiler of warmtepomp kunnen beschermde afnemers niet alleen besparen op hun energiekosten, maar ook bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot.

Om in aanmerking te komen voor de premie, dienen beschermde afnemers het aanvraagformulier in te vullen en de nodige documenten te verstrekken aan Fluvius. Na goedkeuring ontvangen de afnemers het premiebedrag op hun rekening.

Door gebruik te maken van de premie voor beschermde afnemers kunnen huishoudens met een beperkt inkomen profiteren van financiële ondersteuning bij het verduurzamen van hun verwarmingssysteem. Dit biedt niet alleen directe voordelen, maar ook langdurige energiebesparingen en een lagere impact op het milieu.

Fluvius zet zich in om de energietransitie te versnellen en wil beschermde afnemers de mogelijkheid bieden om hun verwarmingssysteem te upgraden naar een energiezuinige en duurzame optie. De premie voor beschermde afnemers is een belangrijke stap in de richting van een groenere en energie-efficiëntere toekomst.

Premie voor beschermde afnemers

Voordelen van de premie voor beschermde afnemers:

 • Financiële ondersteuning bij het vervangen van een verouderd verwarmingssysteem
 • Mogelijkheid om te besparen op energiekosten
 • Bijdrage aan de vermindering van CO2-uitstoot
 • Stimulans voor duurzame energie

Met de premie voor beschermde afnemers kunnen huishoudens met een beperkt inkomen profiteren van de voordelen van energiezuinige verwarmingssystemen. Door te investeren in een condensatieketel, zonneboiler of warmtepomp, kunnen beschermde afnemers niet alleen hun energierekening verlagen, maar ook bijdragen aan een schonere en duurzamere toekomst.

Verlaagd btw-tarief (6%)

Voor woningen die ouder zijn dan 10 jaar geldt een verlaagd btw-tarief van 6% voor de vervanging van een verwarmingsketel. Deze regeling biedt aanzienlijke besparingen op de renovatiekosten. Er zijn echter enkele voorwaarden waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor dit verlaagde tarief.

Ten eerste moet de woning minstens 10 jaar oud zijn en hoofdzakelijk of uitsluitend gebruikt worden als privéwoning. Dit betekent dat zowel eigenaar-bewoners als huurders van een dergelijke woning in aanmerking kunnen komen voor het verlaagde btw-tarief bij de vervanging van hun verwarmingsketel.

Ten tweede moeten de werken rechtstreeks aan de eigenaar of huurder gefactureerd worden. Dit houdt in dat de facturatie niet via een syndicus, aannemer of vereniging van mede-eigenaars mag verlopen.

Ten derde moeten zowel de levering als de plaatsing van de materialen door dezelfde aannemer worden uitgevoerd. Dit betekent dat zowel de aankoop als de installatie van de verwarmingsketel door dezelfde partij moet worden verzorgd.

Door aan deze voorwaarden te voldoen, kunnen huiseigenaren en huurders gebruikmaken van het verlaagde btw-tarief van 6% bij de vervanging van hun verwarmingsketel, wat resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen.

Bekijk de tabel hieronder voor een overzicht van de voorwaarden:

Voorwaarden Verlaagd btw-tarief (6%)
Woning ouder dan 10 jaar
Hoofdzakelijk of uitsluitend gebruikt als privéwoning
Werken rechtstreeks gefactureerd aan eigenaar of huurder
Levering en plaatsing door dezelfde aannemer

Met deze regeling kunnen woningeigenaren en huurders op een voordelige en energiezuinige manier hun verwarmingsketel vervangen.

Gemeentelijke subsidies voor condensatieketels

In sommige gemeenten kunnen inwoners aanspraak maken op gemeentelijke subsidies voor de plaatsing van een condensatieketel. Deze subsidies bieden financiële ondersteuning en stimuleren de installatie van energie-efficiënte verwarmingssystemen.

De voorwaarden en technische eisen voor deze subsidies kunnen per gemeente verschillen. Om te weten te komen welke subsidies er beschikbaar zijn en aan welke voorwaarden moet worden voldaan, is het raadzaam om contact op te nemen met de gemeente. Zij kunnen gedetailleerde informatie verstrekken over de premies, de vereiste technische specificaties en de eventuele aanvullende voorwaarden.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het aanvragen van deze gemeentelijke subsidies een waardevolle bron van financiële steun kan zijn bij de installatie van een condensatieketel. Door gebruik te maken van deze subsidies kunnen huiseigenaren besparen op de kosten van de aankoop en installatie van de ketel, wat de investering in een energie-efficiënt verwarmingssysteem nog aantrekkelijker maakt.

Voordelen van gemeentelijke subsidies:

 • Financiële ondersteuning voor huiseigenaren
 • Stimulans voor het installeren van energie-efficiënte verwarmingssystemen
 • Besparing op de kosten van aankoop en installatie van de condensatieketel

“De gemeentelijke subsidies voor condensatieketels zijn een waardevolle ondersteuning voor huiseigenaren die willen investeren in energiezuinige verwarmingssystemen. Door gebruik te maken van deze subsidies kunnen huiseigenaren besparen op de kosten en profiteren van de vele voordelen die condensatieketels bieden.”

Voorbeeldoverzicht gemeentelijke subsidies voor condensatieketels:

Gemeente Premiebedrag Voorwaarden
Gemeente A €1.500 Condensatieketel met minimaal energielabel A+
Gemeente B €2.000 Installatie door erkende installateur
Gemeente C €1.200 Aanvraag indienen vóór 31 december 2024

Let op: De bovenstaande gegevens zijn fictieve voorbeelden en kunnen per gemeente verschillen. Neem contact op met uw gemeente voor de meest actuele informatie over gemeentelijke subsidies voor condensatieketels.

Condensatieketel plaatsen: offertes vergelijken loont

Het plaatsen van een condensatieketel is een belangrijke investering voor energiezuinige verwarming en kostenbesparing op de lange termijn. Het is echter essentieel om de juiste keuzes te maken en de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Daarom is het verstandig om advies in te winnen bij erkende installateurs. Deze professionals hebben de nodige kennis en ervaring om de juiste condensatieketel te plaatsen en ervoor te zorgen dat deze optimaal functioneert. Ze kunnen ook advies geven over energiebesparende maatregelen en andere diensten, zoals zonnepanelen.

Een andere belangrijke stap is het vergelijken van offertes van verschillende installateurs. Door de prijzen en voorwaarden te vergelijken, kunt u aanzienlijk besparen op de kosten van de installatie. Met behulp van het offerteformulier kunt u gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Kortom, door advies in te winnen bij erkende installateurs en offertes te vergelijken, kunt u niet alleen een geschikte condensatieketel laten plaatsen, maar ook besparen op de kosten. Neem vandaag nog de eerste stap naar energiezuinige verwarming en lagere energiekosten!