Pelletkachel: Prijzen 2023, soorten en installatie

De prijs van een pelletkachel varieert van €3.500 tot €8.000 en hangt voornamelijk af van het vermogen, de efficiëntie, het ontwerp en de opties die je kiest. Financiële steun kan de kosten van een pelletkachel tot 50% verminderen! Hier bekijken we de prijs van een pelletkachel en de criteria die deze beïnvloeden.

De echte prijs van een pelletkachel

Hoeveel kost een pelletkachel?

In 2023 zal een houtpelletkachel tussen €3.500 en €8.000 kosten.

Dit lijkt misschien een grote investering, maar ze zal zichzelf op korte termijn terugbetalen dankzij een energierendement* tot 90%!

Hoeveel kost de installatie?

Om een pelletkachel in je huis te laten installeren, moet je rekening houden met installatiekosten tussen € 650 en € 800.

De kosten voor de installatie van een pelletkachel kunnen oplopen tot €3000 als je huis geen schoorsteen heeft om de rook af te voeren, aangezien de installatie extra werk vereist om een afvoersysteem te creëren.

Ga voor een betrouwbare installatie naar een erkende professional

Met hun expertise en knowhow ben je er zeker van dat je pelletkachel in de beste omstandigheden wordt geïnstalleerd. Neem een dienst na verkoop op in de offerte, evenals een jaarlijks onderhoud van de verschillende onderdelen van het toestel, om geld te besparen en je kachel in perfecte staat te houden.

Hoeveel kosten houtpellets?

Houtverwarming is een van de goedkoopste systemen in vergelijking met gas, elektriciteit en stookolie. Een ton pellets kost tussen €400 en €500.

De meest betaalbare houtbrandstoffen zijn pellets en bosbouwchips, die ook worden gemaakt van samengeperst zaagsel en uitstekende warmte-isolerende eigenschappen en een zeer hoog rendement hebben.

Deze brandstoffen zijn goedkoper dan houtblokken, waarvoor je de juiste houtsoort met het juiste vochtgehalte moet kiezen voor een goede verbranding die het verwarmingssysteem niet verstopt.

Hoeveel pellets heb ik nodig? De hoeveelheid pellets die je nodig hebt om je houtkachel te stoken hangt af van de grootte van je huis en hoe je het gebruikt. Gemiddeld heb je tussen de 2 en 3 ton pellets nodig per winter, wat een maximumfactuur geeft van €1080.

Welke criteria beïnvloeden de prijs van een pelletkachel?

De prijs van een pelletkachel hangt af van een aantal factoren die zowel de prijs als de werking beïnvloeden:

 • het merk van de pelletkachel heeft een directe invloed op de prijs, afhankelijk van zijn reputatie. De beste merken worden vaak vertrouwd, en daar hangt een prijskaartje aan;
 • de grootte en het vermogen van de houtkachel hangen af van het volume dat verwarmd moet worden en van je behoeften. Kies het juiste wattage om comfortabel te verwarmen en energie te besparen zonder dat je een extra warmtebron nodig hebt;
 • Het energierendement van een houtverwarmingsketel komt overeen met het rendement, dat kan oplopen tot 90%, vergeleken met 70% voor een houtverwarmingsketel. Hoe hoger het rendement, hoe minder uw houtkachel verbruikt en hoe meer u bespaart in het gebruik;
 • het ontwerp hangt af van je smaak en je interieur. Dit criterium is zeer subjectief;
 • extra programmeringsopties, bijvoorbeeld, die u meer controle geven over uw apparatuur en u ook helpen brandstof te besparen.

Wat moet ik weten over pelletkachels en andere soorten kachels?

Pelletkachels werken met een vijzelsysteem dat de brandstof in de vuurkorf brengt. De warmte wordt gecreëerd door de verbranding van de pellets en vervolgens in de kamer verspreid door een ingebouwde ventilator.

Op de meest recente modellen maken elektronische functies het gemakkelijker om het toestel te beheren. Je kan bijvoorbeeld de tijdstippen programmeren waarop je het toestel wil gebruiken en zelfs de snelheid van de ventilator of de brandstoftoevoer aanpassen.

Met een pelletkachel die precies aan je behoeften voldoet, verbruik je minder brandstof en is je woning zo comfortabel mogelijk.

Soorten pelletkachels

Er zijn verschillende soorten pelletkachels op de markt:

 • de geventileerde of traditionele kachel wordt het meest gebruikt, omdat hij stil is en een goede warmteverdeling biedt;
 • de kanaalkachel is uitgerust met een systeem van kanalen die de warme lucht naar verschillende kamers in je huis verspreiden. Het is de ideale manier om energiezelfvoorzienend te worden met een pelletkachel;
 • de straalkachel of natuurlijke convectiekachel heeft geen ventilatie en werkt op het principe van natuurlijke convectie, zoals een open haard, om warme lucht naar de koude lucht te verspreiden. Dit is het stilste model;
 • de hydro-pelletkachel of boiler werkt als een verwarmingsketel. Hij verspreidt warme lucht zoals de anderen, maar kan ook het water verwarmen dat in je radiatoren circuleert. Hij is perfect om een groot huis zelfstandig te verwarmen.

De voor- en nadelen van pelletkachels

De pelletkachel heeft bijna alleen maar voordelen die zijn prijskaartje rechtvaardigen:

 • Milieuvriendelijk. Pellets bestaan uit gecondenseerde houtdeeltjes, ze zijn dus milieuvriendelijk en produceren bijna geen CO2-uitstoot;
 • Snel en eenvoudig te installeren;
 • Gelijkmatige warmteverdeling door de hele kamer;
 • eenvoudig onderhoud;
 • esthetische aantrekkingskracht.

De enige nadelen zijn dat, net als bij andere verwarmingssystemen, de ventilator van de houtkachel een beetje lawaai maakt, vooral als hij van slechte kwaliteit is. Je hebt ook een droge, goed geventileerde opslagruimte nodig voor je pellets.

Andere soorten kachels

Je bent geïnteresseerd in het installeren van een kachel omwille van de esthetiek en het werkingsprincipe, maar je vraagt je af welke andere brandstoffen beschikbaar zijn.

Allereerst vind je in de categorie houtkachels ook de houtkachel en de spaankachel, die dezelfde voordelen hebben als de pelletkachel.

De houtkachel is betaalbaarder, tussen €2.500 en €7.000. Je kunt aanspraak maken op dezelfde installatiesubsidies als zijn pellettegenhanger.

Elektrische kachels kosten tussen €100 en €800 en werken, zoals de naam al zegt, op elektriciteit. Ze zijn minder efficiënt en dus niet milieuvriendelijk, tenzij je ook zonnepanelen laat installeren.

Je kunt ook een bio-ethanolkachel installeren, die in een goed geventileerde ruimte moet staan om het risico op koolmonoxidevergiftiging te vermijden. Het rendement is laag en de prijs van een liter bio-ethanol varieert tussen €2 en €4. De apparatuur kost tussen de €500 en €2.500.

Gaskachels tot slot bieden ook een goed rendement, tot 110%, maar gebruiken fossiele brandstoffen. Ze kosten tussen €1.500 en €3.000.

FAQ Kachels: jouw vragen

 • Gids voor de beste pelletkachel: de topkeuze
 • Hoeveel kost een pelletkachel?
 • Prijs van een houtkachel: wat je moet weten voor je er een kiest
 • Welke pellets moet ik kiezen voor mijn kachel of ketel?